Inspiration

Blog (Swedish)

LILLA TESKOLAN

Postad den 4 Sep, 2019 i Blog (Swedish) | Inga kommentarer »

Svensken dricker alltmer te och utbudet av teer i butikshyllan växer så det knakar. Men vad vet du egentligen om de olika teerna och hur man brygger man ett te för att få den bästa smakupplevelsen? Häng med i vår lilla teskola!

Te kan delas in i sex huvudkategorier. Det som skiljer de olika tesorterna åt är främst hur mycket bladen har oxiderats under produktionen. Oxidering är en serie kemiska förändringar som inträffar när enzymer i tebladen reagerar med syre, det vill säga under torkningsprocessen. Detta sker under kontrollerade former och tetillverkarna vet exakt när de ska avsluta processen för att teet ska få den önskade smaken.

ÖRT- & KRYDDTE

Örtte är en dryck gjord av torkade örter, kryddor eller frukter. På engelska och franska så används ibland ordet tisane för denna dryck för att tydligare separera drycken från te. I örtte får det finnas en liten del teblad, men för att kategoriseras som örtte skall majoriteten av ingredienserna vara örter. 

Örtte kan bestå av torkade bär, blad från framförallt fruktbärande buskar eller torkade blommor. Dryckerna kan även smaksättas med exempelvis skal från citrusfrukter eller andra aromer.

Det finns inga speciella regler för vilka örter som är acceptabla i ett örtte, men det finns livsmedelslagar som ser till att innehållet inte är hälsovådligt. Vissa örter kan dock ha starka effekter och därför rekommenderas personer som äter mediciner samt gravida kvinnor att vara extra försiktiga och kontrollera innehållet innan förtäring.

Bryggning: I hett vatten men inte 100 grader. Låt dra i 2-5 minuter.

Koffein: Denna dryck innehåller oftast ingen koffein, men se upp så att det inte är utblandat med andra teblad.

GRÖNT TE – HELT OOXIDERAT

Grönt te består av helt ooxiderade teblad, vilket resulterar i att teet får en mer vegetabilisk smak. Tillverkningssättet gör att tebladen behåller nyttiga ämnen som förekommer naturligt i bladen och det är därför grönt te innehåller rikligt med antioxidanter samt en mindre mängd vitaminer och mineraler. 

Grönt te kan framställas enligt den kinesiska metoden, vilket innebär att bladen rostas i pannor över öppen eld för att undvika att oxidationen sätter igång. Kinesiskt grönt te får därför en mer orange färg, men själva tebladen behåller sin gröna färg. Oolong är en form av grönt te som delvis är oxiderat där graden ligger mellan grönt och svart te.

Bryggning: Grönt te smakar bäst om vattnet har en lite lägre temperatur, mellan 70-80 grader. Låt dra i cirka 2 minuter.

Koffein: Grönt te som skördas tidigt på våren kan ha ett högt innehåll av koffein. Oolong innehåller däremot en relativt liten mängd koffein.

GULT TE – ETT SLAGS GRÖNT TE AV HÖG KVALITET

Det här är en typ av icke oxiderat te. Det som främst skiljer det gula teet från grönt är att tebladen efter upphettning får ligga och vila för att långsamt torka. Detta gör att teet får en gulaktig färg. Gult te är mycket ovanligt och är ett mellanting mellan grönt och vitt te. Teet har en mild och inte så gräsig smak.

Bryggning: Tillagningen av teet bör ske ungefär som man gör med grönt te, det vill säga med en temperatur runt 70 – 80 grader. Låt dra i cirka 2 minuter.

Koffein: En viss halt av koffein finns i gult te.

SVART TE – FULLT OXIDERAT

Det vi kallar svart te har egentligen en kopparröd färg. I teets hemland Kina använder man den mer korrekta benämningen ”rött te” (hong cha). Men det som i Sverige ofta kallas rött te heter egentligen rooibos och är inget ”riktigt” te.

Svart te får sin kopparröda färg vid framställningen genom att tebladen tillåts oxidera fullt ut och därmed förlorar teet också en del av sina nyttiga antioxidanter. Smaken blir dock mindre besk och passar därför den västerländska gommen bättre.

Bryggning: Svart te bryggs bäst med vatten som är tempererat strax under 100 grader. Låt dra i 2-5 minuter.

Koffein: Svart te innehåller koffein.

RÖTT TE – TE FRÅN BARK

Rött te, eller rooibos som betyder ”röd buske”, är inte te i ordets rätta bemärkelse eftersom teet utvinns från barken på en liten ginstliknande buske med det latinska namnet Aspalathus linearis som växer i Cedarberg Mountains i Sydafrika. 

Rött te, som får sin färg genom att det fermenteras, sägs ha medicinska egenskaper. Det innehåller också antioxidanter och mineraler. Det finns även en grön variant av rooibos, greenbos. Greenbos är ofermenterad (ojäst) rooibos och får inte den röda färgen som rooibos vanligen har. Greenbos innehåller en ännu högre halt av nyttiga ämnen och mineraler än rooibos eftersom det inte behandlats lika mycket.

Bryggning: Dra i knappt 100-gradigt vatten i 4-5 minuter.

Koffein: Både roobios och greenbios är koffeinfritt.

VITT TE – OBEARBETAT

När man producerar vitt te bearbetas tebladen mycket lite och tillåts inte att oxidera. Tebladen torkas på en relativt låg temperatur efter att de har plockats, men de hettas inte upp som grönt te och därför blir tebladen lätt oxiderade.

Till skillnad från annat te går inte det vita teet igenom några ytterligare produktionssteg som rullning, oxidering eller upphettning, och bladen behåller sin ursprungliga form och de nyttiga ämnen som finns naturligt i bladen. Det vita teet innehåller därför mer antioxidanter och näringsämnen än andra teer. Det har också en mycket mild och delikat smak.

Bryggning: Tillagningen av teet bör ske ungefär som man gör med grönt te, det vill säga brygg med en temperatur runt 70 – 80 grader. Låt dra i cirka 2 minuter.

Koffein: Vitt te innehåller koffein.

MÖRKT TE – FERMENTERAT

Pu-erh tillhör kategorin mörkt te och kommer från Kina. Det som skiljer dessa teer från övriga är att de lagras, vilket innebär att en äkta fermenteringsprocess startar. 

I Kina anses Pu-erh främst vara välgörande för matsmältningen. Teet anses renande för kroppen och man tror att det kan bero på dess tillverkningsprocess. Teet lagras en längre tid och genomgår en jäsningsprocess innan det torkas vilket påverkar både smak och näringsinnehåll.

Bryggning: Tillagningen av teet bör ske ungefär som man gör med grönt te, det vill säga med en temperatur runt 70 – 80 grader. Låt dra i cirka 2 minuter.

Koffein: En viss halt av koffein finns också men den är inte lika hög som hos andra teer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *