Recept

Saffransbullar med Total Sweet

Postad i Receptkategori: Friendly bread!

saffransbullar_webben

Saffransgula bullar sötade med naturens eget socker från björk! 

40 st

Fördeg

5 dl mjölk

50 g jäst

1 g saffran (2 påsar)

8,5 dl vetemjöl

Deg

150 g smör rumstempererat

2 dl xylitol

2 krm salt

5,5 dl vetemjöl

Mandelfyllning

250 g mandelmassa

2 msk xylitol

1 tsk vaniljsocker

120 g smör rumstemperatur

Pensling & topping

1 st ägg

hyvlad mandel

pärlsocker

Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda ihop det med vetemjölet. Knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så att den släpper sin spänning. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.

 

 

 
 
 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK