Allt om vår kokosolja

Q: Är er kokosolja/olja härdat?

A: Nej. Vi har två sorter, ett deodoriserat utan doft och smak samt ett virgin med doft och smak.

Q: Är det kallpressat?

A: Ja, båda sorter pressas mekaniskt, kallt. Dock hettas kokoskopran upp innan pressningen.

Q: Varför hettas kokoskopran upp innan pressningen?

A: För att få ut så mycket olja som möjligt ur kokosen.

Q: Vad innebär deodorisering?

A: Deodorisering är en process där man, med hjälp av vattenångatryck som pressas genom oljan, avlägsnar doft och smak av kokos, för att få ett mer neutralt matfett, olja.

Q: Raffineras oljan?

A: Den deodoriserade oljan ja, med en naturlig raffineringsprocess utan kemikalier som är godkänd för ekologisk certifiering.

Q: Finns det några viktiga näringsämnen som skadats i denna process?

A: Nej, kokosolja tål mycket hög temperatur och inga av de viktigaste näringsämnena skadas, det är just detta som gör kokosfett så bra till matlagning i hög temperatur såsom stekning.

Q: Kan ni kort beskriva processen för framställning av kokosoljan?

A: Först passeras kokoskopran i en magnet för avlägsnande av eventuella metalliska partiklar. Kopran mals sedan till mindre partikelstorlek och torkas, upphettas till 90-110 grader i horisontella spisar. Råvaran finfördelas och blandas med citronsyra, och transporteras till expeller där det kallpressas under högt tryck för att extrahera oljan. Därefter filtreras och centrifugeras för att avlägsna vatten och de mindre kokospartiklarna. Sen tillsätts förutbestämd dos av kiselgur och aktivt kol under kontinuerlig omrörning för att bleka och avlägsna samt absorberbara föroreningar. Sist så raffineras och deodoriseras oljan i 90-250 grader för att neutralisera smak och doft grader (detta steg gäller ej virgin sorten).

Q: Hur torkas kokoskopran?

A: Det torkas i ugnar konstruerade av jordbrukaren i sina respektive gårdar. Oftast använder småjordbrukare ugnar som står på bambugolv. Torkning tar 6-10 timmar.

Q: Kan det finnas mögel i oljan?

A: Nej, på grund av den höga temperaturen i raffineringsprocessen och en väldigt låg fukthalt i oljan så kan inte mögel växa.

Q: Citronsyra, varför används det? Jag har hört att man använder mögel i framställningen av citronsyra.

A: När man framställer citronsyra så använder man Aspergillus niger mögel i fermenteringsprocess. Inte att jämföra med svartmögel. Det finns naturligt i all jord och i luften vi andas. Citronsyra är en godkänd livsmedelstillsats och i detta fall används det för att få en bättre/klarare färg på oljan samt för att få bort fria fettsyror och fosfatider. Enligt EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA och alla kända forskningar är citronsyra säker att använda. Förutom citronsyra så används även aktivt kol i ett senare stadium vid framställningen av kokosoljan. Aktivt kol är mycket bra på att fånga upp små oönskade partiklar, och används som huvudingrediens både i vattenreningsfilter och på sjukhus för att motverka akut förgiftning.

Q: Vad är temperaturen i processen?

A: Deodoriserad olja; 90-110 grader innan pressning, sen raffineras och deodoriseras det i 90-250 grader.
Virgin olja; 90-110 grader innan pressning.

Q: Vad för typ av fett innehåller kokosolja?

A: Kokosolja består av cirka 90-95% mättat fett som inte påverkas av värme – det är just detta som gör kokosfett så bra till matlagning i hög temperatur. Det man främst vill få i sig genom att äta kokosfett som tillskott är de nyttiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, vilka är mättade fetter som alltså finns kvar efter ångbehandlingen. De enkel- och fleromättade fettsyrorna kan ha påverkats av ångvärmen, men de utgör som sagt bara 5-10%, så kokosfett är ingen bra källa till dessa fettsyror oavsett upphettning. Om man vill ha i sig den typen av fetter rekommenderar vi hellre våra andra oljor som kallpressad linfrö-, oliv-, valnöts- eller hampaolja.

Q: Hur mycket Laurinsyra är det i oljan?

A: 45-50% i båda sorter.

Q: Är det sant att kokosnötterna skördas av dresserade apor under fruktansvärda förhållanden?

A: Nej, absolut inte. Det strider helt emot vad Biofood står för och vi skulle aldrig arbeta med odlare som behandlar djur på det sättet, vår leverantör besöker själv odlingarna regelbundet samt att våra odlingar granskas och kontrolleras av oberoende eko-kontrollorgan.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK