Inspiration

Blogg

Biofoods cashewnötter bidrar till biologisk mångfald

Postad den 26 Mar, 2019 i Blogg | Inga kommentarer »

Från Odisha provinsen i Indien

Biofoods ekologiska cashewnötter kommer numera från Odisha provinsen i Indien där de odlas vilt i skogen. Då Odisha består till stor del av skogsmarker bestämde det lokala skogssamfundet att på ett unikt sätt nyttja dessa marker genom att odla cashewnötter. Detta bidrar till att upprätthålla en biologisk mångfald samtidigt som odlingarna skyddar skogen eftersom lokalbefolkningen inte kommer att fälla dessa träd då cashewnötterna ger intäkter till provinsen och bidrar med försörjning av det lokala samhället.

Biologisk mångfald

Vart tredje år auktionerar skogssamfundet ut cashewplantagen, varefter den högstbjudande får rätt att skörda cashewnötterna. Ett kontrollorgan, som är på plats, säkerställa att den biologiska mångfalden inte störs och den som vunnit budgivningen måste vakta plantagerna, främst för att undvika stöld under skördeperioden.

Skörd och produktion

Cashewnötterna samlas in när de faller till marken efter mognad, vilket sker i mars, april och maj. Varje år varierar produktionen på grund av förändringar i vädret, men uppskattningen är att det skördas cirka 12 000 ton nötter per år. När det är plocksäsong arbetar i genomsnitt 25-30 plockare i varje skog. Med 27 skogar i området betyder det att cirka 700 av den lokala befolkningen jobbar med att plocka av cashewnötter! Efter plockning kokas cashewnötterna, kyls ner och rensas på det yttre skalet.

Förbättrar arbetsplatsen

De senaste åren har produktionsmetoderna förbättrats avsevärt. Tidigare avlägsnades skalen från nötterna manuellt, men sedan 2018 har den process automatiserats och över 90 procent av detta arbete görs nu med en automatisk maskin, se filmen via länken här. Man ska komma ihåg att det fortfarande är en hel del manuellt arbete bakom varje cashewnöt som kommer till Sverige.

Skydd av cashewnötterna

Eftersom cashewskogen är vild, finns det ingen mänsklig inblandning under odlingen. Endast den lokala personalen går i skogen för insamling av de råa cashewnötterna under skördeperioden. Det lokala skogssamfundet är juridiska ägare och ansvarar också för att skydda och behålla skogen så orörd som möjligt.

Genom dessa unika nötodlingar får lokalbefolkning jobb och intäkter, samtidigt som en biologisk mångfald bevaras – win win för både människa och miljön!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 
 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK