Allt om vår kokosolja
Q: Det sägs så mycket om mättat fett i kokosolja just nu – vad gäller egentligen? Är det bra eller dåligt?
A: Kokosolja innehåller naturligt en hög andel mättat fett, medan härdat fett istället är omättade fettsyror från t.ex. palm- eller rapsolja som genomgått en process för att på konstgjord väg omvandlas till mättat fett. I härdningsprocessen kan transfetter bildas som biprodukt, dessa vet man är dåliga för hälsan. Olika studier visar olika resultat när det gäller hur mättat fett i sig påverkar hälsan, men i dagsläget är den officiella rekommendationen att max 30 % av allt fett vi äter bör vara mättat. Det som är bra med mättade fetter som kokosoljan är rik på är att de inte är särskilt värmekänsliga och kokosolja passar därför bra att steka i, speciellt den deodoriserade varianten som tål högre värme än den kallpressade.
Q: Är er kokosolja/olja härdat?
A: Nej. Vi har två sorter, ett deodoriserat utan doft och smak samt ett virgin med doft och smak.
Q: Är det kallpressat?
A: Ja, båda sorter pressas mekaniskt, kallt. Dock hettas kokoskopran upp innan pressningen.
Q: Varför hettas kokoskopran upp innan pressningen?
A: För att få ut så mycket olja som möjligt ur kokosen.
Q: Vad innebär deodorisering?
A: Deodorisering är en process där man, med hjälp av vattenångatryck som pressas genom oljan, avlägsnar doft och smak av kokos, för att få ett mer neutralt matfett, olja.
Q: Raffineras oljan?
A: Den deodoriserade oljan ja, med en naturlig raffineringsprocess som är godkänd för ekologisk certifiering.
Q: Finns det några viktiga näringsämnen som skadats i denna process?
A: Nej, kokosolja tål mycket hög temperatur och inga av de viktigaste näringsämnena skadas, det är just detta som gör kokosfett så bra till matlagning i hög temperatur såsom stekning.
Q: Kan ni kort beskriva processen för framställning av kokosoljan?
A: Först torkas fruktköttet från de färska kokosnötterna på gårdarna där de plockas. Det torkade fruktköttet kallas kokoskopra. I fabriken passerar kokoskopran en magnet för avlägsnande av eventuella metalliska partiklar. Kopran mals sedan till mindre partikelstorlek och torkas i 90-110 grader i horisontella spisar. Råvaran som ska användas till den doftfria oljan blandas nu med citronsyra, ingen citronsyra tillsätts extra virgin-varianten. Massan transporteras till en expeller där den kallpressas under högt tryck för att extrahera oljan. Därefter filtreras och centrifugeras den för att avlägsna vatten och de mindre kokospartiklarna. Efter detta steg är virgin-oljan färdig. Oljan som ska bli doftfri tillsätts kiselgur och aktivt kol under kontinuerlig omrörning för att bleka och avlägsna föroreningar. Sist så raffineras och deodoriseras oljan i 90-250 grader för att neutralisera smak och doft.
Q: Hur torkas kokoskopran?
A: Det torkas i ugnar konstruerade av jordbrukaren i sina respektive gårdar. Oftast använder småjordbrukare ugnar som står på bambugolv. Torkning tar 6-10 timmar.
Q: Kan det finnas mögel i oljan?
A: Nej, på grund av den höga temperaturen i raffineringsprocessen och en väldigt låg fukthalt i oljan så kan inte mögel växa.
Q: Citronsyra, varför används det? Jag har hört att man använder mögel i framställningen av citronsyra.
A: Citronsyran framställs genom en process där GMO-fri majs fermenteras av Aspergillus niger från en särskild stam som inte producerar mögeltoxiner. Citronsyran används i vår doftfria kokosolja för att få bort fria fettsyror och fosfatider och ge en bättre/klarare färg på oljan. Citronsyra är en godkänd livsmedelstillsats och enligt EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA och all vedertagen forskning är citronsyra säker att använda. Sporer från Aspergillus niger finns naturligt i all jord och i luften vi andas. Förutom citronsyra så används även aktivt kol i ett senare stadium vid framställningen av kokosoljan. Aktivt kol är mycket bra på att fånga upp små oönskade partiklar, och används som huvudingrediens både i vattenreningsfilter och på sjukhus för att motverka akut förgiftning.
Q: Vad är temperaturen i processen?
A: Deodoriserad olja; 90-110 grader innan pressning, sen raffineras och deodoriseras det i 90-250 grader.
Virgin olja; 90-110 grader innan pressning.
Q: Vad för typ av fett innehåller kokosolja?
A: Kokosolja består av cirka 90-95% mättat fett som inte påverkas av värme – det är just detta som gör kokosfett så bra till matlagning i hög temperatur. Det man främst vill få i sig genom att äta kokosfett som tillskott är de nyttiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, vilka är mättade fetter som alltså finns kvar efter ångbehandlingen. De enkel- och fleromättade fettsyrorna kan ha påverkats av ångvärmen, men de utgör som sagt bara 5-10%, så kokosfett är ingen bra källa till dessa fettsyror oavsett upphettning. Om man vill ha i sig den typen av fetter rekommenderar vi hellre våra andra oljor som kallpressad linfrö-, oliv-, valnöts- eller hampaolja.
Q: Hur mycket Laurinsyra är det i oljan?
A: 45-50% i båda sorter.
Q: Är det sant att kokosnötterna skördas av dresserade apor under fruktansvärda förhållanden?
A: Nej, absolut inte. Det strider helt emot vad Biofood står för och vi skulle aldrig arbeta med odlare som behandlar djur på det sättet, vår leverantör besöker själv odlingarna regelbundet samt att våra odlingar granskas och kontrolleras av oberoende eko-kontrollorgan.