BABAGANOUSH
Läcker röra med smak av vitlök, som passar som dipp, sås eller pålägg till ett gott bröd. Ypperligt alternativ på buffebordet.
2 aubergine
1 pressad liten vitlöksklyfta
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
Ev persilja till garnering
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta auberginerna och gör flera hål i skalet på dem med en provsticka. Lägg in de hela auberginerna i ugnen på ett fat och ugnsbaka i ca 25-35 minuter, beroende på storlek. Känn med en provsticka att de är helt färdiga, vilket de är när de känns mjuka rakt igenom. Låt auberginerna svalna. När de är kalla så ska de skalas och fruktköttet kan skäras i bitar och läggas i en mixer med övriga ingredienser, utom vitlök. Mixa till en helt slät och jämn smet. Tillsätt vitlöken det sista du gör och mixa så att den blandas väl med röran. Häll upp i skål, garnera med något grönt och servera.