GLUTENFRI LINGONTÅRTA
Vi är så glada att få dela med oss av rawfoodinspiratören Erika Billysdottirs härligt fluffiga och syrliga lingontårta. Den är perfekt på sommarens buffébord. Lingon är ett svenskt superbär som är fullproppade med skyddande bitterämnen, vitaminer och mineraler.
Receptet är hämtat ur boken ”Green, sweets and treats” av Erika Billysdottir. Foto Kristina Sälgvik, Nygren & Nygren.
Ca 10 bitar
Tårtbotten
1 1⁄2 dl pekannötter
17 medjooldadlar, urkärnade
rivet skal av 1 ekologisk apelsin, den yttersta delan
2 nypor salt
Kräm
3 dl cashewnötter, blötlagda 2 timmar och sedan sköljda
2 dl vatten
rivet skal av 1 ekologisk citron, den yttersta delen
1⁄2 dl honung
1 nypa salt
Choklad
1 dl smält kakaosmör
1⁄2 dl smält kokosolja
1 dl kakaopulver
2 msk honung
2 nypor bourbonvanilj
1 nypa salt
Till montering
1 1⁄2 dl kokoschips
2 dl lingon, färska eller frysta
Tårtbotten
Kör pekannötterna till mindre bitar i en mat beredare med saxblad. Blanda ner apelsinskal och salt i pekannötterna. Mixa. Tillsätt de urkärnade dadlarna en och en när matberedaren är igång. Pressa ut massan i en springform (18–20 cm i dia meter) klädd med plastfilm eller bakplåtspapper.
Kräm
Mixa samman alla ingredienser till krämen i en höghastighetsmixer.
Choklad
Rör samman alla ingredienser till chokladen för hand. Smaka av. Vill du göra den sötare, tillsätt mer honung.
Montering
Bred ut en tredjedel av cashewkrämen över tårtbottnen. Sprinkla ett lager med kokoschips över krämen. Sprinkla ett lager med lingon över kokoschipsen. Häll chokladen över lingonen. Ställ tårtan i kylen. Chokladen ska stelna, det tar ungefär 10 min. Ta fram tårtan ur kylen. Ta bort kanten på formen och klä hela tårtan med resten av cashew krämen med en slickepott eller sked. Lägg en liten hög av lingon i mitten på tårtan. Som ett sista steg – klä kanterna med kokoschips.