Recipes

Hallontårta med mörk choklad

Postad i Receptkategori: Desserter & bakning

Det här vackra tårtan är definitivt något för alla hjärtans dag! Denna ”hallondröm” imponerar med sitt innehåll av näringsrika ingredienser. Tårtan ser syndigare ut än vad den faktiskt är, den är endast gjord på nötter, bär, naturlig sötma och Vivanis mörka choklad! För att göra denna fantastiska tårta behöver du heller ingen ugn!

INGREDIENSER

Du behöver: 1 x springform 20 cm i diameter

Till botten:
100 g hasselnötter
100 g mandel
100 g dadlar
2 msk kakaopulver
100 g VIVANI mörk choklad med mandel
1 msk smält kokosolja
1 nypa salt

Till choklad cheesecake lagret:
200 g cashewnötter
1 tsk vaniljextrakt
110 ml smält kokosolja
0,6 dl lönnsirap
2 tsk kakaopulver
40 g VIVANI mörk choklad 99%

Till hallonlagret:
200 g cashewnötter
3 dl färska hallon
saften av en halv citron
1,5 dl kokosgrädde
1,2 dl smält kokosolja
0,8 dl lönnsirap

Till det ljusa hallonlagret:
200 g cashewnötter
1,2 dl färska hallon
1,5 dl kokosgrädde
1,2 dl smält kokosolja
0,8 dl lönnsirap

INSTRUKTIONER

1. Cashewnötterna måste blötläggas över natten i vatten. Se bara till att vattnet täcker nötterna.

Botten:
2. Nästa dag: För att göra botten, täck springformen med bakplåtspapper.
3. I en matberedare, tillsätt hasselnötter, mandel, urkärnade dadlar, kakaopulver, smält choklad, kokosolja och salt. Mixa tills det liknar brödsmulor.
4. Tryck ut blandningen i den klädda formen och ställ in i frysen.

Choklad cheesecake lagret:
5. För att göra choklad cheesecake lagret, häll av cashewnötterna och lägg dem i en matberedare/mixer tillsammans med vaniljextrakt, smält kokosolja, lönnsirap, kakaopulver och smält choklad. Mixa på hög hastighet i cirka 5-8 minuter tills det är slätt.
6. Häll chokladlagret över botten och ställ tillbaka in i frysen för att stelna.

Hallonlagret:
7. För att göra hallonlagret, lägg hallon, citronsaft och en skvätt vatten i en kastrull och mosa med en potatisstöt eller gaffel. Värm försiktigt tills vätskan reducerat till ungefär hälften av den ursprungliga vätskan.
8. Lägg de blötlagda cashewnötterna, hallonblandningen, kokosgrädden, smält kokosolja och lönnsirap i en matberedare och mixa till en slät smet. Detta tar cirka 5 – 10 minuter, på högsta hastigheten.
9. Häll blandningen på chokladlagret och knacka formen på bänkskivan för att ta bort eventuella luftbubblor.
10. Valfritt: Tryck ner några hela färska hallon i blandningen. Detta ger en extra överraskning.

Ljusa hallonlagret:
11. För att göra det översta ljusa hallonlagret, tillsätt de blötlagda cashewnötterna, färska hallon, kokosgrädde, smält kokosolja och lönnsirap i en matberedare och mixa tills det är slätt. Detta tar cirka 5 – 10 minuter, på högsta hastigheten.
12. Häll blandningen över hallonlagret och jämna till ytan.
13. Lägg cheesecaken i frysen och låt stelna helt. Detta tar cirka 5-8 timmar, den kan stå i frysen över natten.

Vid servering:
14. Ta fram kakan efter frystid och dekorera som du vill. För att servera, tina cheesecaken i cirka 1 – 2 timmar tills den är helt upptinad.

Recept: Holly Jade, The Little Blog of Vegan