Blog (Swedish)
Minska matsvinnet och bli mer miljösmart!
Varsågod här får du 7 smarta tips att minska matsvinnet som ger en vinst både för miljön och plånboken!
1 Känns morötterna lite väl mjuka och sladdriga? Lägg de i kallt vatten över natten och vips så blir de aptitliga igen! Funkar på alla rotfrukter.
2 Bruna och mjuka bananer är inte det mysigaste att ha i fruktskålen – men de behöver inte kastas för det! Skala och frys så kan du mixa dem till en smarrig bananglass eller i en smoothie.
3 Mjukt bröd som blivit torrt gör ingen människa glad. Men efter att du penslat på lite olja och torkat det i ugnen så har du plötsligt goda crostinis eller skorpor. Du kan också mixa dem till ströbröd.
4 Trötta grönsaker? Vet du inte vad du ska göra med dem? Lägg in dem i 1-2-3-lag och ett-tu-tre så har du ett gott tillbehör till maten! Recept på 1-2-3-lag: 1 dl ättiksprit, 2 dl strösocker och 3 dl vatten. Koka upp och rör så att sockret löser sig. Låt kallna.
5 Sänk temperaturen! En ynka grads temperatursänkning förlänger hållbarheten på många livsmedel. Sikta på +5 grader.
6 Fredagsmys men glömt att köpa chips? Fritera potatisskal istället. Underskattat och väldigt gott!
7 Pasta i stora lass. Gott nykokt. Inte så kul dagen efter. Eller? Ner med pastan i woken eller blanda i en pastasallad så smakar det mumma igen!
Redan med små förändringar kan du göra stor skillnad!
Källa: www.stockholm.se
Leave a Reply