Glutenfria kanelbullar
Glutenfria kanelbullar
Saftiga, smakrika och lyxiga kanelbullar eller snäckor. Givna favoriter på saftkalaset!
CA 20 BULLAR
1 tsk kardemummakärnor
50 g smör eller kokosolja
25 g jäst
700 g valfri mjölk
1 ägg
1 äggvita
65 g kokossocker/rårörsocker
½ tsk salt
200 g vitt rismjöl
125 g durramjöl
75 g majsmjöl
125 g majsstärkelse
40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)
Till utbaket
rismjöl
Fyllning
150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars ca 50 g mer smör)
150 g rumstempererat smör
75 g kokossocker eller råsocker
2 msk kanel
Pensling
1 ägg
Garnering
pärlsocker eller hackade nötter
Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen. Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 1 timme, beroende på temperatur i köket, till ca 50 procent större storlek.
Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål. Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.
Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 ½ cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.
Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, ca 1–1 ½ cm breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.
Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek. Ta ut och låt svalna på galler.
Recept ur boken Baka glutenfritt av Susanne Hovenäs & Nilla Gunnarsson, fota Eva Hilden Smith, Semic bokförlag.