Recept

Glutenfria kanelbullar

Postad i Receptkategori: Friendly bread!

Glutenfria kanelbullar

Saftiga, smakrika och lyxiga kanelbullar eller snäckor. Givna favoriter på saftkalaset!

CA 20 BULLAR

1 tsk kardemummakärnor

50 g smör eller kokosolja

25 g jäst

700 g valfri mjölk

1 ägg

1 äggvita

65 g kokossocker/rårörsocker

½ tsk salt

200 g vitt rismjöl

125 g durramjöl

75 g majsmjöl

125 g majsstärkelse

40 g finmalet psylliumfrö (finax Psyllium (pulver) eller Lindroos fiberHUSK)

Till utbaket

rismjöl

Fyllning 

150 g mandelmjöl (valfritt, ta annars ca 50 g mer smör)

150 g rumstempererat smör

75 g kokossocker eller råsocker

2 msk kanel

Pensling 

1 ägg

Garnering 

pärlsocker eller hackade nötter

Stöt kardemumman fint i en mortel. Smält smöret eller kokosoljan. Vispa ihop jäst, mjölk, ägg, äggvita och socker i en bunke eller degblandare med insats för kaksmet. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Degvätskan ska vara fingervarm/ljummen. Blanda resterande torra ingredienser för sig och tillsätt dem till degvätskan. Använd elvisp, slev eller degblandare och vispa hastigt ihop till en smet. Fortsätt att blanda någon minut. Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 1 timme, beroende på temperatur i köket, till ca 50 procent större storlek.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål. Töm ut degen på ett lätt mjölat bakbord (med rismjöl) och kavla ut en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Bred ut fyllningen jämnt över degrektangeln.

Snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 3 ½ cm tjocka skivor och placera i pappersformar på en plåt.

Snurror: Vik rektangeln dubbel på längden. Skär ut remsor, ca 1–1 ½ cm breda och tvinna 2 remsor om varandra. Vrid ihop degspiralen till en snurra/knut och placera i pappersformar på en plåt.

Låt bullarna jäsa i ca 40 minuter eller tills de svällt upp ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller hackade nötter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 17–20 minuter beroende på bullarnas storlek. Ta ut och låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

Recept ur boken Baka glutenfritt av Susanne Hovenäs & Nilla Gunnarsson, fota Eva Hilden Smith, Semic bokförlag.

 
 
 
 
Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer | OK