glutenfritt

Recept

GLUTENFRITT BUFFEBRÖD 

Postad i Receptkategori: Friendly bread!

brytbrod
Ett saftigt brytbröd att dela med goda vänner. Förutom att brödet är helt gluten- och mjölkfritt innehåller det psylliumfrö – en ingrediens som ger brödet fin och luftig konsistens. Visste du förresten att psylliumfrö, psylliumfröskal, loppfröskal och fiberhusk kommer från samma råvara som är mald olika fint? Det går dock inte att ersätta dem rakt av sinsemellan. 

Receptet är inspirerat av Brytbröd med solrosfrön från boken ”Baka glutenfritt” av Susanne Hovenäs & Nilla Gunnarsson, Semic Förlag.

20-25 bullar

25 g jäst
750 g vatten
2 äggvitor
45 g olivolja
1 msk flytande honung
200 g durramjöl
150 g rårismjöl
50 g majsstärkelse
50 g majsmjöl
35 g finmalet psylliumfrö
3 tsk salt

Pensling 
½ dl olivolja
Garnering
Solrosfrö

Smula ner och rör ut jästen i vattnet. Vispa ner ägg, olja och honung. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i degvätskan. Rör samman ordentligt i någon minut. Låt jäsa i ca 1 timme. Dela degan i ca 25 bitar, rulla till frallor med fuktade händer. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper tätt ihop som en blomma, bygg på från mitten och utåt. Låt jäsa i 40 minuter. Pensla brödet och strö frön över. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 20 minuter till det brödet fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna.