GLUTENFRITT HIRSKNÄCKE
Det här är ett läckert och näringsrikt knäckebröd med söt smak från kokosflingor. Det tar lite tid att baka, och torktiden i ugnen kan variera beroende på ugn – men när det är färdigt så är den goda smaken sin egen lön för mödan.
Ingredienser:
4 dl hirs
2 liter vatten
4 dl flingor (t ex bovete- eller rårisflingor)
2 dl sesamfrö
2 dl linfrö
1 dl solrosfrö
2 dl kokosflingor
4 msk kokosolja
1 krm salt
Ugnstemperatur 150 grader
Skölj hirsen i kokande vatten, skölj sedan i kallt vatten. Koka hirsen i vattnet ca 20 minuter, stäng av värmen och låt det svälla ca 20 minuter. Blanda alla övriga ingredienser i den kokta hirsen och låt allt stå och svälla i ca 2 timmar. Platta sedan ut ”hirsgröten” på tre plåtar och gör rutor med en kniv. Grädda på 150 grader i ca 2 timmar, beroende på ugn. Om man inte har varmluft ugn behöver plåtarna byta plats några gånger under tiden. Vänd på bröden efter halva tiden för att de ska bli torra även på undersidan. Det är bra att ha ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut fukten. Brödet är färdigt när det är helt torrt och lite knaprigt. Brödet är lika gott till frukost med t ex lite hummus eller avokado på, som till mellanmålet, ostbrickan eller som kaka med lite honung på. Förvara brödet i tät förslutande plåtburk.
Foto: Gisela Gatenheim