Recept

Veganska marängnästen

Postad i Receptkategori: Snacks, godis & plock

8 portioner | Tillagning 2,5 h + 1 h för att svalna

Veganska maränger med extra guldkant! Imponera på gästerna med dessa vackra marängnästen från Ombar. De kräver lite tid och kärlek, men är annars rätt enkla att göra.

Ingredienser

Till marängen:

Kikärtsspad från en 400 g-burk med kikärtor
1 tsk 12 % ättika
125 g florsocker
35 g Ombar choklad med kokos 60 %, smält
1 tsk vaniljextrakt (valfritt)

Till topping:

1 burk kyld kokosgrädde
1 msk florsocker
20 g Ombar choklad med kokos 60 %
Hallon
Hackade pistagenötter
Lite extra choklad att riva över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°C (varmluftsugn 90°C) och klä en plåt med bakplåtspapper. Använd en uppochnervänd skål till att rita ringar på pappret som du kan använda som storleksguide sen när spritsar ut marängerna.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.
  3. Använd en stor skål och en elvisp eller mixer för att vispa kikärtsspadet tillsammans med ättikan i ca 5 minuter tills du fått ett vitt skum.
  4. Tillsätt sen florsockret lite i taget, och fortsätt vispa tills blandningen blir riktigt tjock och formar tydliga, glansiga spetsar. Rör varsamt ner vaniljen (om du använder det).
  5. Placera en spritspåse i ett stort glas eller skål. Ringla den smälta chokladen inuti påsen – detta skapar det fina mönstret när blandningen spritsas sen, men var försiktig att inte ta i allt för mycket.
  6. Skeda ner marängblandningen i spritspåsen, och spritsa ut på plåten med ringarna du ritade tidigare som en guide.
  7. Tillaga i ugn i 2 timmar – motstå frestelsen att öppna ugnen under tiden! När de är klara, stäng av ugnen och låt dem stå kvar och torka i eftervärmen i minst en timme.
  8. Mixa kokosgrädden och florsockret till en tjock konsistens.
  9. När marängerna har svalnat och stelnat helt, klicka ut generösa mängder av kokosgrädden på nästena och toppa sen med hallon, pistagekross och annat gott. Ringla kvarvarande choklad över, och riv lite extra choklad över också för säkerhetsskull.
  10. Servera och njut! Marängerna håller några veckor i en lufttät burk, och går också bra att frysa.