BOVETEGRÖT MED KANEL & KARDEMUMMA
Bovete är en ört som är helt fri från gluten. Den passar bra i gröt, men också som alternativ till ris, som bas i biffar och bröd eller som ingrediens i en matig sallad. Bovete är rikt på protein och mineralerna järn, kalium, magnesium, zink, selen och kisel. Bovetegröt ger en god magkänsla och mättnad eftersom den känns snäll och len för magen i början av dagen.
4 portioner
3 dl helt bovete
6 dl vatten
2 msk smör, ghee eller kokosolja
½ tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk mortlad kardemumma
1 äpple
Topping
1 äpple
En näve nötter t ex para- eller valnötter
Ev 2 torkade fikon
Blötlägg den hela boveten över natten eller i minst åtta timmar. Blötläggningen gör bovetet mer lättsmält. Skölj bovetet ordentligt med kokhett vatten i en sil, för att få bort det röda färgämnet fagopyrin som kan reta ögats slemhinnor (Om du inte hinner blötlägga bovetet innan tillagning så skölj åtminstone med kokhett vatten). Koka bovetegröten med fettet, kryddor och ett tärnat äpple på låg värme i cirka 15 minuter. Servera gröten med finhackat färskt äpple, grovhackade nötter och ev lite grovhackade fikon samt lite växtbaserad dryck såsom mandel-, soya- eller havredryck.