Recept

VANILJQUINOAGRÖT MED BLÅBÄR

Postad i Receptkategori: Krydda vardagen!

quinoagröt_glutenfritt

Quinoa är en glutenfri och näringsrik ört som kommer från Sydafrika och passar gott till gröt, som ris eller bas i biffar. Det smakar milt och lite nötaktigt och ger en fin mättnadskänsla. Quinoa är proteinrikt och innehåller bland annat folsyra liksom mineralerna magnesium, fosfor, kalium, järn samt zink.

 4 portioner

4 dl quinoa

8 dl vatten

2 msk kokosolja

2 tsk äkta vaniljpulver

 

Topping

2 dl Blåbär

4 msk Gojibär

1 näve hackade mandlar

Ev lite honung för sötma

Blötlägg optimalt quinoan över natten för att göra den mer lättsmälta. Skölj quinoan med kokhett vatten, för att få bort bitterämnen som inte smakar gott och inte heller är nyttiga. Koka upp vatten och häll i quinoan tillsammans med kokosoljan och vaniljpulvret i det kokande vattnet, låt sedan sjuda i ca 20 minuter. Servera tillsammans med blåbär, gojibär, grovhackade mandlar och ev lite honung för sötma. En växtbaserad dryck som te x havre- nöt eller frömjölk passar bra till.