HIRSGRÖT MED SAFFRAN
Hirs är ett näringsrikt sädesslag som passar gott till gröt, som ris eller bas i biffar. Det smakar milt och lite sött och ger en skön mättnadskänsla. Hirs innehåller bland annat folsyra och mineralerna magnesium, fosfor, kalium, järn, selen och zink. Med saffranskryddan ger denna gröt en känsla av lyx och solljus i vardagen.
4 portioner
3 dl hirs
8 dl havredryck
1 msk kokosolja
1 nypa salt
0,5 g saffran
Topping
2 msk chiafrön
2 msk kakaonibs
2 msk kokosflingor
2 dl hallon
Blötlägg hirsgrynen över natten för att göra dem mer lättsmälta. Skölj hirsgrynen ordentligt med kokhett vatten, för att avlägsna bitterämnen sk saponiner, som inte smakar gott och inte heller är nyttiga (om du inte hinner blötlägga så skölj ändå noga med kokhett vatten). Koka upp havredrycken och tillsätt hirsgrynen, salt, kokosolja och saffran och låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Servera gröten med chiafrön, kakaonibs, kokosflingor och hallon.