Saffransbullar med Total Sweet
Saffransgula bullar sötade med naturens eget socker från björk!
40 st
Fördeg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
8,5 dl vetemjöl
Deg
150 g smör rumstempererat
2 dl xylitol
2 krm salt
5,5 dl vetemjöl
Mandelfyllning
250 g mandelmassa
2 msk xylitol
1 tsk vaniljsocker
120 g smör rumstemperatur
Pensling & topping
1 st ägg
hyvlad mandel
pärlsocker
Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i mjölken och blanda ihop det med vetemjölet. Knåda till fin en deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så att den släpper sin spänning. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm, cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.