SAFFRANSRIS & GRÖNKÅL
Färggrann mat frestar våra sinnen och smaklökar samtidigt som de förgyller julbordet.
4-5 portioner
0,5 g saffran
1 msk ghee
3 dl basmatiris
6 dl vatten
1. Smält ghee i en kastrull på medelhög värme, häll i saffran och fräs en liten stund. Tillsätt ris, blanda runt och låt allt fräsa på medelhög värme ca 1/2minut. Rör runt med en slev, så att riset inte bränns.
2. Tillsätt vattnet och låt koka med lock ca 15 minuter på låg temperatur, tills allt vatten sugits in och riset är mjukt. Låt riset stå kvar med locket kvar, på avstängd platta i ca 5 minuter.
Julig grönkål
4 grönkålsstjälkar
Ca 2 dl Vatten
2 msk kuzu
1 tsk grönsaksbuljong
Riv loss grönkålen från stjälken och riv i mindre bitar. Skölj grönkålen noggrant i vatten. Lägg grönkålen i en kastrull och fyll på med 2 dl vatten. Tillsätt grönsaksbuljong och låt småkoka i ca fem minuter under lock, tills grönkålen är mjuk. Blanda ut 2 msk kuzu i 3 msk vatten, rör till en jämn konsistens. Tillsätt kuzublandningen till grönkålskoket under omrörning. Rör hastigt runt i grönkålen tills allt är jämnt blandat och tag därefter av plattan, lägg i en skål och servera.