Veganska chocolate chip cookies med fyllning
Postad i Receptkategori: Desserter & bakning
Låt oss presentera den amerikanska klassikern chocolate chip cookies i en vegansk, lyxig variant! En chokladfyllning med Vivani Dark Nougat i kombination med hackade hasselnötter gör dessa till en riktig dröm. De är som allra bäst när de fortfarande är lite varma och chokladfyllningen fortfarande är smält. MUMS!
8-10 kakor
Ingredienser
100 g Vivani choklad Dark Nougat
1 msk hasselnötssmör (eller annat nötsmör)
80 ml kikärtsspad
1 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
¼ tsk bikarbonat
1 dl hasselnötter (grovt hackade)
100 g Vivani choklad Dark Nougat (grovt hackad)
1 nypa havssalt (valfritt)
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°C. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda chokladen och nötsmöret i en kastrull och värm försiktigt på låg värme under omrörning tills chokladen är smält.
- Häll kikärtsspadet i en större skål och vispa tills det blir fluffigt. Det tar ca 5 minuter med elvisp.
- Tillsätt lite socker i taget till kikärtsspadet medan du fortsätter att vispa. Efter ca 5 minuter bör smeten bli tjock och glansig. Häll då i choklad- och nötsmörsblandningen och vispa tills det blandat sig.
- Blanda mjöl, kakao och bikarbonat. Häll sedan försiktigt i blandningen i chokladsmeten och rör om tills det blandats ordentligt.
- Vänd till sist i de hackade hasselnötterna och rör om.
- Skeda upp och forma bollar av ca 1-2 msk smet per boll. Smeten är ganska rinnig, så använd en glasskopa eller skedar. Tryck in en bit choklad i mitten av varje boll, placera på bakplåtspappret och tryck försiktigt med handflatan för att platta till dem en aning.
- Toppa eventuellt med ytterligare hasselnöts- och chokladbitar efter tycke.
- Grädda kakorna i ugnen i ca 12-14 minuter. Låt kakorna svalna en aning. De är rätt mjuka till början men kommer att stelna allt efter som de svalnar. Strö över lite havssalt (valfritt) och servera. Allra bäst är kakorna när de fortfarande är varma och chokladfyllningen inte ännu har stelnat.