Gluten- och nötfria energibollar med gojibär
Postad i Receptkategori: Snacks, godis & plock
Det är alltid spännande att experimentera i köket och här har vi valt att använda frön istället för nötter i våra bollar! Extra roligt att också använda gojibär som är både mycket vackra i sin färg och ger en unik smakupplevelse.
Receptet ger ca 15 bollar
Ingredienser
- 4 msk/60 ml kokosolja, gärna virgin med doft och smak av kokos
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl kokoschips
- 1/2 dl dadlar (cirka 5 stycken, alternativt torkad mango)
- 1/2 dl gojibär
- 2 msk kakaopulver, alternativt använd närings-/proteinpulver som t ex Pulsins näringspulver med Goji, Rödbeta, Acai och bakteriekultur
- ca 1 dl boveteflingor
- Eventuellt kokosflingor att rulla bollarna i
Gör så här
- Rosta gärna pumpafröna lätt för extra god smak (recept på rostade pumpafrön hittar du här), men salta inte fröna.
- Blötlägg gärna solrosfröna en timme, skölj och häll av vattnet, alternativt använd dem som de är.
- Blötlägg dadlarna och gojibären om möjligt i minst en timme, alternativt snabbt i 10 minuter, häll av vattnet.
- Mixa allt utom boveteflingorna grovt i en mixer, stäng av mixern och rör med en sked om det behövs och mixa igen. Tips! Se till att kokosoljan hälls ner först i mixern därefter övriga ingredienser så brukar det gå lättare att mixa allt.
- Häll innehållet från mixern i en bunke, tillsätt boveteflingor lite i taget, rör så allt blandar sig, forma en deg och rulla små eller medelstora bollar mellan handflatorna, rulla dem eventuellt i kokosflingor och ställ i kylskåp i 15 minuter innan servering. Avnjut tillsammans med en smoothie eller en kopp gott lakrits- eller krydd-te. Håller sig i kylskåp ett par dagar.