Recept

Nussecken – nöttriangel med choklad

Postad i Receptkategori: Desserter & bakning

Har du någonsin hört talas om ”Nussecken”? Detta bakverk är en sann klassiker inom tysk bakarkonst och uppfanns redan på 1700-talet i Bayern. ”Nussecken” består av tre lager: en mördegsbotten som täcks med valfri sylt och toppas med en rostad nötblandning. Efter gräddningen brukar två hörn på triangeln ofta doppas i smält choklad. För denna version, som också är vegansk, används 4476 Vivani Mörk Nougat

18 bitar

INGREDIENSER

Du behöver: fyrkantig bakform, ca 24 x 24 cm

Till botten:
125 g fullkornsvetemjöl
125 g vetemjöl eller valfritt glutenfritt mjöl som till exempel ljust bovetemjöl eller rismjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g rörsocker eller björksocker
En nypa vaniljsocker eller vaniljpulver
110 g kokosolja doftfri
3 – 4 msk iskallt vatten

Till nötblandningen:
50 g cashewnötter
50 g pekanötter
50 g hasselnötter
100 g malda hasselnötter
85 g rörsocker eller björksocker
110 g kokosolja doftfri
3 msk vatten
3 msk valfri aprikossylt eller marmelad

För glasyren:
200 g 4476 Vivani Mörk Nougat

Gör så här:

Botten:

1. Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och vaniljsocker i en skål. Arbeta in kokosoljan i mjölblandningen med hjälp av degkrokarna i en degblandare eller i en matberedare, tills degen blir smulig.

2. Tillsätt sedan det iskalla vattnet och rör om. Knåda med händerna tills en jämn och sammanhållen deg bildas. Forma till en boll, täck över och låt vila i minst 30 minuter.

Nötblandningen:

3. Hacka cashewnötter, pekanötter och hasselnötter. Smält kokosoljan med sockret och vattnet i en kastrull på medelvärme. Rör ner alla hackade och malda nötter och låt sjuda kort tills en klibbig blandning bildas. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

4. Förvärm ugnen till 160 °C över-/undervärme och smörj formen. Kavla ut degen lite och tryck den jämnt i formen för att bilda en botten. Nagga flera gånger med en gaffel och fördela ett jämnt lager med sylt.

5. Sprid nu nötblandningen över toppen. Jämna ut med en sked eller spatel och applicera lite tryck så att ytan blir jämn. Grädda i ugnen i ca 30 minuter tills gyllenbrun och låt sedan svalna.

6. Ta bakverket ur formen. Skär först i rutor. Skär sedan dem diagonalt för att bilda 18 trianglar.

Glasyren:

7. Hacka chokladen. Smält ca 2/3 i vattenbad. Ta försiktigt bort från vattnet (ingen vattenånga får komma in i chokladen), rör ner den återstående chokladen och låt den smälta också.

8. Doppa sedan ”Nussecken” med två hörn i chokladen och låt stelna på ett galler. För att enkelt och jämnt glasera bakverket, överför den smälta chokladen till en liten, ganska hög behållare, t. ex. en förvärmd espressokopp.

Recept: Vivani