Recept

STRUTSEMLA

Postad i Receptkategori: Friendly bread!

SEMLA

Nu kan du njuta av den goda smaken från en semla, men slippa gluten, mjölkprodukter och vitt socker. God som den är eller gör dem ännu mindre, för läckra små semmel-munsbitar.

Recept 20-25 st

Strutdeg:
12 g jäst
500 g havre-, ris- eller sojadryck
170 g majsmjöl
120 g mandelmjöl
50 g kokosmjöl
20 g fiberhusk
1 dl rissirap eller honung
1 tsk färskmald kardemumma
1 tsk äkta vaniljpulver
1⁄2 tsk salt

Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
3 msk honung
3 msk vatten
1 tsk äkta vaniljpulver

Kokosgrädde:
2 burkar (à 440 ml) kokosmjölk
11⁄2 tsk äkta vaniljpulver
11⁄2 msk mandelsmör (kan uteslutas)


Mjuka degcirklar till strutar:
Häll upp mjölken i en bunke och blanda i jästen. Vispa tills jästen har rörts ut helt i mjölken. Blanda i de andra ingredienserna och rör till en jämn smet. Täck bunken med en bakhandduk och låt degen jäsa i ca 1,5 timmar. Dela degen i femton jämnstora bitar och gör en rund boll av varje del. Kavla ut varje boll till en tunn cirkel på mjölat bakbord. Hetta upp en stekpanna och torrstek varje cirkel någon minut per sida. Om du önskar tunnare cirklar, så platta ut varje cirkel med en stekspade i stekpannan. Låt alla cirklar svalna under bakhandduk. (P.S. Frys in de strutcirklar som du inte ska äta upp samma dag eller dagen efter).

Mandelmassa:
Häll upp alla ingredienser i en skål och mosa samman alla ingredienser med en gaffel, tills allt är väl blandat. Tillsätt vatten om du önskar en lösare konsistens.

Kokosgrädde:
Öppna kokosmjölken och gröp ur den fasta kokosmassan från två burkar och lägg i en skål (spara kokosvätskan som återstår och använd till exempel i en smoothie). 
Tillsätt mandelsmöret och vaniljpulver och vispa allt tillsammans med en elvisp eller med lätta snabba visprörelser, tills du har en fin och luftig konsistens på kokosgrädden.

Montering:
Bred ut en sträng av mandelmassa i mitten av en avsvalnad cirkel och vik ihop cirkeln till en strut (bind ev ihop med ett snöre).
Fyll en sprits med kokosgrädden och spritsa ut i struten. Servera strutarna i små pappersstrutar eller i fina glas och njut sakta av dessa läckerheter.

Psst! Om du vill kan du göra fler strutar och istället göra dem riktigt små. Om du gillar receptet men är sugen på en traditionell semla så kan du göra semmelbullar av degen istället, gör då semmelbullar när degen har jäst i 1,5 timmar i stället för att kavla ut till cirklar och låt bullarna jäsa 30 minuter. Grädda därefter ca 20 minuter i 225 graders ugnsvärme.