Vegansk chokladtårta med kaffe
Svårighetsgrad: Medium
Foto: Holly Jade
Kaffe och choklad kompletterar varandra perfekt. Till denna tårta används Vivanis mörka choklad som tillsammans med italiensk espresso och krämig frosting blir helt magisk.
INGREDIENSER
Till kakan:
480 ml mandelmjölk
2 tsk äppelcidervinäger
420 g vetemjöl, kan ersättas med glutenfri mjölmix 490 g strösocker
2 msk kakao
2 msk espressopulver
4 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
120 g smält kokosolja
2 tsk vaniljsocker
Till frostingen:
230 g mejerifritt smör / margarin 400 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kallt espressokaffe
2 tsk kakao
Till dekoration:
160 g VIVANI mörk choklad, 70-85 % kakao Kaffebönor
Kakaopulver
TILLAGNING
1. Värm ugnen till 180 °C och klä två kakformar (Ø 22 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa samman mandelmjölk med äppelcidervinäger och ställ sedan åt sidan i ca 10 minuter att stelna. Detta skapar en vegansk kärnmjölk.
3. Sikta mjöl, socker, kakao, kaffepulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Blanda väl.
4. Tillsätt kokosolja och vanilj till “kärnmjölken” och vispa samman. Häll sedan mjölkblandningen i den torra mjölmixen och blanda väl.
5. Fördela smeten jämt i kakformarna och ställ i ugnen att baka i ca 30 min.
6. Ta ut kakorna och låt dem svalna ordentligt medan du gör frostingen.
7. Börja med att göra smöret krämigt genom att köra det i en mixer. Tillsätt sedan florsocker, vanilj, kaffe och kakao. Tillsätt eventuellt mandelmjölk vid behov.
8. Placera de två kakbottnarna på varandra med knappt hälften av smörkrämen emellan. Se till att den översta kakan är uppochner för en platt topp. Bred därefter resterande smörkräm över hela kakan och ställ in hela tårtan i kylen.
9. Smält chokladkakan i vattenbad och ringla över tårtan när frostingen stelnat. Dekorera med kakao, riven choklad och kaffebönor.