Recept

Vegansk pralintårta

Postad i Receptkategori: Desserter & bakning och Snacks, godis & plock

Svårighetsgrad: Utmanande
Foto: Holly Jade

En magisk fyravåningstårta. Nästan som en nougatpralin i jätteformat. Låt fantasin flöda när det kommer till dekoration och ge tårtan din egen personliga touch.

INGREDIENSER

Till kakan:
480 ml osötad mandelmjölk
2 tsk äppelcidervinäger
420 g vetemjöl, kan ersättas med glutenfri mjölmix 480 g strösocker
2 msk kakao
50 g hackade hasselnötter
4 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
120 g smält kokosolja
1 tsk vaniljsocker

Till fyllningen:
140 g mejerifritt smör / margarin
300 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 VIVANI Vit Nougatcrisp, riven
1 VIVANI Mörk Nougatkrokant, riven

Till glasyren:
210 g mejerifritt smör / margarin 600 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk kakao
0.5 tsk osötad mandelmjölk

Till dekoration (valfritt):
1-2 VIVANI Vit Nougatcrisp
1 VIVANI Mörk Nougatkrokant hela och hackade hasselnötter

 

TILLAGNING
1. Värm ugnen till 180 °C och klä fyra kakformar (Ø 15 cm) med bakplåtspapper.

2. Vispa samman mandelmjölk med äppelcidervinäger och ställ sedan åt sidan i ca 10 minuter att stelna. Detta skapar en vegansk kärnmjölk.

3. Sikta mjöl, socker, kakao, hackade hasselnötter, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Blanda väl.

4. Tillsätt kokosolja och vanilj till “kärnmjölken” och vispa samman. Häll sedan mjölkblandningen i den torra mjölmixen och blanda väl.

5. Fördela smeten jämt i kakformarna och ställ i ugnen att baka i ca 30 min. 6. Ta ut kakorna och låt dem svalna ordentligt medan du gör frostingen.

7. Börja med att göra smöret krämigt genom att köra det i en mixer. Tillsätt sedan florsocker, vanilj och riven choklad. Tillsätt eventuellt mandelmjölk vid behov.

8. Placera kakbottnarna på varandra med drygt hälften av smörkräm jämt fördelad emellan. Se till att den översta kakan är uppochner för att få en platt topp.

9. Bred ungefär hälften av den resterande smörkrämen över hela tårtan och ställ in i kylen.

10. När tårtan stelnat avslutar du med ett sista lager smörkräm och dekorerar med hackade hasselnötter, smält choklad, ytterligare smörkräm, choklad i bitar samt hela hasselnötter.