Inspiration

Blogg

Vem får betala priset för billig choklad?

Postad den 11 okt, 2021 i Blogg | Kommentarer inaktiverade för Vem får betala priset för billig choklad?
Kakaobönor skördas för hand innan de används till att göra choklad.

En stor del av den choklad vi hittar på hyllorna i våra affärer är väldigt billig, och därför är billig choklad idag normen. Men hur kan det egentligen vara så?

Det handlar trots allt om en gröda som skördas för hand (hur många massproducerade råvaror skördas för hand?), och efter fermentering och torkning transporteras kakaon en lång väg innan den används till att göra choklad.

Så hur kan konventionell choklad vara så billig? Precis som i många andra stora industrier innebär det att någon annan får betala priset. Ofta handlar det antingen om utsatta människor eller planeten.

70 % av världens kakao kommer från Västafrika, där miljontals kakaobönder lever i desperat fattigdom. Samtidigt beräknar man att 500,000 ton kakaobönor om året kommer från ”skyddade” skogar. På Elfenbenskusten har, sedan 1990, 85 % av skogarna försvunnit som ett resultat av kakaoodlingar.

 


Ombar – ett annat sätt att göra choklad

Ombar är ekologisk rawchoklad som produceras med stor kunskap och omtanke om människor och miljö. Här är några faktorer som påverkar priset på deras chokladkakor:

Får alla i produktionskedjan för choklad rättvis betalt?

1. Människorna

Människorna i hela kedjan från kakaoböna till chokladkaka ska få rätt ersättning. En stor anledning till att chokladen i våra butiker kan vara så pass billig är att kakaobönderna inte får tillräckligt betalt. Därför har Ombar istället byggt långvariga relationer med fair trade-bönder i Equador, och betalar 42 % över fair trade-priset för kakaobönorna.

Kakao är den dyraste ingrediensen i choklad.

2. Ingredienserna

Kakao är den dyraste ingrediensen i choklad, så därför fyller många ut innehållet med billigare ingredienser som mjölk och socker. I Ombars choklad är det alltid minst 50 % kakao och man använder bara högkvalitativa, ekologiska ingredienser, vilket gör att chokladen blir dyrare.

Ombar är ekologisk rawchoklad där man ser till att kakaobönderna får rättvis ersättning.

3. Företaget

Ombar är ett litet företag i England med bara 23 anställda, och all choklad görs på plats i deras chokladfabrik utanför Cambridge. Produktionskostnaden blir högre när du är en liten aktör.

 

Kommentarer inaktiverade.