Inspiration

Blogg

Gojibär från små ekologiska odlingskooperativ!

Postad den 16 maj, 2017 i Blogg | Inga kommentarer »

Våra ekologiska gojibär odlas numera av små, Fairtrade-certifierade odlingar i Uzbekistan och tas sedan om hand i miljövänliga soltorkningsanläggningar.

Vi är så stolta att kunna erbjuda ekologiska gojibär med högsta kvalitet från små Fairtrade-certifierade odlingar i Uzbekistan. Odlingarna ligger alldeles nedanför bergen vilket innebär att  flodvattnet, som rinner där, kan användas för bevattning. Tack vare Fairtrade återinvesteras pengar i odlingarna och nu är planen att bygga ytterligare en brunn i byn.

En av våra odlare är 60-åriga Yakubov Uzok. Här berättar han själv om hur en dag kan se.

”Jag vaknar runt klockan 5.00 och jag börjar dagen i min trädgård innan det är för varmt. Jag har en stor familj som består av min fru, sju barn, min mamma och fem vuxna barn. Sammanlagt bor vi 15 personer i ett hus. Redan för 8 år sedan började min familj arbeta med ”Silk Road Organic Foods”, vi driver ett ekologiskt jordbruk och har också vildväxande grödor i bergen – vi jobbar och följer naturens egen rytm. Vi är väldigt glada att arbeta med Fairtrade eftersom de betalar bra för allt vi odlar, mer än den inhemska marknaden. För ett år sedan blev vårt lilla lantbruksföretag Fairtrade-certifierat och vi fick redan då en Fairtrade-premie. Med dessa pengar har vi kunnat utveckla infrastrukturen i vår by som blivit mycket bättre. Vårt gemensamma beslut i år är att göra en ny gasledning. Jag gillar mitt arbete och är så glad att hela min familj kan arbeta tillsammans och göra så mycket för vår by, för våra barn och för vår framtid. Jag är väldigt glad att inte behöver jobba utomlands som många andra tvingas göra, eftersom jag älskar mitt land och vill vara med min familj. Jag vill verkligen tack alla våra kunder i Europa som köper vår produkt.”

Här torkas gojibären i en av de miljövänliga torkningsanläggningarna.

 

* Silk Road Organic Food är en ledande producent av ekologiska torkade och frysta IQF-frukter och ekologiska nötter i Uzbekistan, Centralasien. Alla produktionsenheter i rostfritt stål och man använder bara miljövänliga soltorkningsanläggningarna.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *