Inspiration

Blogg

Vilda nötter gör gott för miljön och barn!

Postad den 17 jul, 2018 i Blogg | Inga kommentarer »

Vi är så glada att kunna erbjuda vilda, handplockade nötter från Samarkand i Uzbekistan
– när du väljer våra vilda mandlar bidrar du till att göra gott både för miljön och barn i Samarkand!

Vi svenskar äter mer och mer nötter och de flesta kommer från stora monokulturer från USA där vattenbristen är stor. Vi är därför så glada att kunna erbjuda vilt odlade mandlar och valnötter som handplockas av den lokala befolkningen i Samarkand i Uzbekistan. Mandlarna är dessutom Fairtrademärkta och för varje såld påse går två kronor oavkortat till ett barnhamsprojekt i samma område. I dagsläget har Uzbekistan stora problem med korruption så för att pengarna inte ska hamna på avvägar kommer exempelvis faktiska sängar att köpas istället för att föra över pengar som kan hamna i fel händer. Dessa vilda mandlar är långt ifrån hela svaret för att lösa problemen med monokulturen av mandlar i Kalifornien, men det visar på att det finns alternativ som också är mer hållbara på flera sätt. Biofood lanserar nu vilda mandlar, vilda valnötter och en mix med vilda nötter, bär och frukt.

Ur radioreportaget ”Nötterna räddar liv i Uzbekistan” av Daniel Öhman:

”Bönderna i en liten by i södra Uzbekistan på gränsen till Tadjikistan pekar på bergskammen långt bort i fjärran. En dryg kvadratkilometer av mandelträd finns det där uppe. 6 ton kan det bli ett bra år. När de plockar nötterna rider de på åsnor, säger bonden Pardali, eller snarare, ibland knuffar vi åsnorna upp.
– Vi brukar stanna några dagar däruppe innan vi kommer tillbaka, säger han.
Nötterna som plockas här är Fairtrademärkta och med pengarna ska de nu borra en brunn så de får rent vatten att dricka. Tidigare har de behövt ta sig en halv mil för att få vatten. Nötterna de plockar exporteras till Europa och USA. Men de vilda nötterna från Uzbekistan är bara en liten rännil jämfört med de gigantiska odlingarna i Kalifornien. Här produceras 1 miljon ton mandlar om året.
Vattnet räcker inte till. Nötterna står för en tiondel av hela vattenanvändningen i hela Kalifornien. Bönderna tvingas borra allt djupare brunnar. På sikt hotas hela vattenförsörjningen i Kalifornien, berättar Cedric David på Nasa. Deras satelliter kan se hur vattnet försvinner från rymden.
– Inom vår livstid kommer vattnet försvinna om inget görs.”
Men redan nu blir många fattiga människor i regionen lidande. Storböndernas kraftiga pumpar sänker grundvattennivån och tömmer brunnar. Invånarna i det lilla samhället El Porvenir får betala dyrt för förorenat vatten från kanalen.”

Lyssna och läs hela reportaget här:
Nötterna räddar liv i Uzbekistan av Daniel Öhman >>

Vi kommer att regelbundet uppdatera denna sida med information hur insamlingen till barnhemsprojektet utvecklas, så håll utkik!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *