Inspiration

Blogg

15 kg godis om året – så drar du ner snittet

Postad den 15 mar, 2021 i Blogg | Inga kommentarer »

I Sverige äter vi i snitt ca 15 kg godis om året och troligtvis svarar påskhelgen för en stor del av den konsumtionen. Vi tipsar om smarta och enkla alternativ att lägga i påskägget – lika uppskattade av stora som små.

Enligt Jordbruksverkets statistik konsumerar vi svenskar ca 15 kg choklad- och konfektyrvaror per person och år. Siffrorna säger ingenting om hur ätandet är fördelat över året, men gissningsvis får vi i oss betydligt mycket mer sötsaker under högtider som påsk och jul. Det finns många enkla sätt att minska sin konsumtion av godis och vitt socker. Med påskhelgen runt hörnet har vi listat våra bästa tips:

 

 

Torkad frukt
Glöm de gamla vanliga russinen (även om de såklart också är väldigt goda!). På senare år har det kommit väldigt många goda och roliga alternativ. Har du exempelvis provat mullbär, torkad mango, tranbär eller varför inte kokoschips?

 

 

 

Nyttigare ”godis”
Idag finns många godisliknanade produkter gjorda på enbart torkad frukt och nötter. Bears barnvänliga ”godis” i roliga former och Rawbites bars är några av våra favoriter gjorda helt utan tillsatt socker eller andra konstiga ämnen.

 

 

 

En liten present
Ersätt godiset (eller åtminstone delar av det) med en rolig och användbar present. Ett litet barn blir glad över en rolig tandborste eller en pixie-box, och den vuxne kan uppskatta en fin tvål eller annan lyxig bruksvara.

 

 

Sist men inte minst. Ät godis! Ingen mår bra av förbud, men vi gör klokt i att äta sötsaker med måtta. Välj dina favoriter och njut av bästa kvalitet när du väl unnar dig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *