Inspiration

Blogg

Ekologiska valnötter från Moldavien

Postad den 9 jan, 2020 i Blogg | Inga kommentarer »

Våra ekologiska valnötter kommer från tre ekologiska valnötsodlingar i sydvästra Moldavien som sträcker sig över 130 hektar. Den årliga skörden på dessa odlingar uppgår till totalt cirka 3800 ton valnötter med skal, vilket blir ungefär 1700 ton valnötskärnor.

Ekologiskt jordbruk

Det var för 40 år sedan som bonden Dumitru planterade valnötsskogen som ligger belägen mellan andra odlingsmarker och skogar, skyddad från industriella områden. Han märkte att jorden var fertil och ren och hade en positiv påverkan på mikroklimatet. Därför övergick han för 10 år sedan till 100 procent ekologiskt jordbruk. Tack vare den bördiga jorden växer sig träden starka och behöver ingen gödning eller annan konstgjord stöttning. I närheten har han en ”barnkammare” där han planterar unga träd som ska kunna ersätta de gamla träden en vacker dag.

Skördas för hand

Den bruna valnöten, som vi är bekanta med, växer skyddad i ett grönt, läderliknande skal. I oktober och november spricker skalet och nöten faller till marken, varpå cirka 50 människor från byn samlar nötterna för hand. De flesta är bönder som har mindre att göra på sina egna gårdar under dessa höstmånader. Efter skörden läggs nötterna på en torkbädd så att de får lufttorka.

Efter att nötterna har torkat så knäcker, rengör och kontrollerar man nötterna manuellt. Nästa steg är att torka dem i en ugn, och efteråt sorteras de beroende på färg och storlek för att säkerställa god kvalitet. Tack vare att de packas i en skyddande atmosfär är det möjligt att hålla dem fräscha i över ett och ett halvt år.

Framåtblickar

Dumitru har många framtidsplaner för odlingen, där han bland annat planerar att också börja odla plommon. Idag är skörden BSCI-certifierad, och man undersöker alternativet att också skaffa en Fairtrade-certifieringen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *