Inspiration

Blogg

Lilla groddskolan

Postad den 8 feb, 2016 i Blogg | Inga kommentarer »

Gör egna groddar

Att grodda själv är ett ypperligt sätt att skapa sig egna färska och näringsrika grönsaker fyllda av växtkraft och näring. Perfekt så här på vintern innan vårens primörer och sallad kan börja skördas.

Vi tipsar dig om att börja grodda t ex bovete eller mungbönor första gångerna, eftersom de är enkla att grodda och dessutom är lätta att använda i många rätter. Bovetegroddarna fungerar bra som bas i smoothies, raw food-kakor liksom i vegetariska raw food-biffar och sallader.

Grodda bovete såhär:

  1. Ta fram en liten glasburk, som du diskar så att den är helt ren. Skölj noga bort diskmedel så att det inte blir några rester kvar.

2. Skölj groddfrön i en trådsil och häll dem i burken, så att det fyller drygt halva burken.

Gör egna groddar

3. Täck fröna med vatten, se till att det är vatten en bra bit över groddfröna, eftersom de sväller av vattnet. Lägg en tunn bomullsduk över burken eller en bit plastfolie (som du pickar hål på). Låt burken stå med vatten i minst 12 timmar, gärna över en natt.

Grodda själv

4. Häll bort vattnet, skölj groddfröna noga i vatten i en trådsil. Var noga med att låta allt överflödigt vatten rinna av ordentligt.

5. Lägg de väl avrunna groddfröna i burken och täck med bomullsduk eller plastfilm (med hål i), fäst bomullsduken eller plastfilmen med en gummisnodd.

6. Skölj groddarna noggrant varje morgon och kväll och låt dem sedan rinna av väl och förvara dem däremellan i burken med bomullsduk eller plastfilm över.

Grodda själv

7. Efter ca 2 dagar börjar en svans sticka fram ur groddfröet och när svansarna är några millimeter långa så är groddarna färdiga. Värmen i rummet avgör hur lång tid det tar innan grodden är färdig, sommartid går det snabbare och vintertid tar det lite längre tid. Men vanligtvis tar det ca 2-3 dagar tills groddarna är färdiga. De färdiga groddarna kan förvaras i en glasburk med lock i kylskåpet i ca 3-4 dagar.

 

Ekologiska fröer för groddning från Sonnentor

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *