Inspiration

Blogg

Så förbereder du kroppen inför den kallare årstiden med ayurveda och Pukka!

Postad den 29 sep, 2016 i Blogg | Inga kommentarer »

hostlov

Grunderna i ayurveda vilar på tre kroppstyper, så kallade doshor: vata, pitta och kapha. Vi består av alla tre, men vi har oftast en dominans i någon av dem – en dominans som bör vara i balans för att vi ska må som bäst. Här kan du testa vilken kroppstyp som just du är!

Förändringen i atmosfären och temperaturen rör sig från de ljusa sommarmånaderna till höstens mörkare tid, detta påverkar inte bara klimatet utan också vår kropp och själ. Hösten är en vacker årstid. Men den kännetecknas också av blåsigt, kallt och torrt väder, vilket påverkar vata negativt då denna dosha styrs av elementet luft. Att hålla vår vata i schack under den här föränderliga säsongen är nyckeln till att vi ska känna oss pigga och friska. Intressant nog är vata också ansvarig för all kommunikation och rörelse i kroppen; flödet av andetag och blod, utrensning och uttryck av tal till exempel.

Så, hur kan vi hålla vår inre vata i balans? Här är några enkla tips:

  • Gå upp tidigt på morgonen när omgivningen utanför fortfarande är lugn.
  • Ta gärna fem minuter på morgonen och massera dig själv med en värmande och avkopplande olja som till exempel Pukkas Active Oil. Detta kompenserar säsongens tendenser till torrhet, stela muskler och dålig cirkulation.
  • Drick te som innehåller lugnande örter som kamomill och marshmallow rot. Pukka Relax te är ett bra alternativ.
  • Försök att äta varm, söt, mild kryddad mat – soppor, grytor, ghee och hampfröolja är alla bra för att hålla vata i schack.

Förbered kroppen inför vintern

Inom ayurveda är hösten är en bra månad att rena kroppen och förbereda sig för vintern. För Kapha kan detta vara särskilt fördelaktigt. Den första och viktigaste punkten att tänka på vid fasta är att välja den form som passar din personliga konstitution. Det finns många typer av fasta; vatten fasta, juice fasta, ris fasta och fasta på soppa. Här är några tips för varje dosha:

  • Kapha lagrar energi och har en tendens att vara alltför statiska. De tål och drar mest nytta av längre fastor. Deras fasta kan bestå av klara soppor och buljonger eller bara varmt vatten och kryddiga teer.
  • Pitta  är bra på att hantera energi, men samlar ofta på sig överskottsvärme och inflammationer. De gynnas av en kort fasta, mellan en och tre dagar, som kan bestå av frukt- eller grönsaksjuicer.
  • Vata har svårt att hålla lugn energi och en tendens att vara ojordade. En fasta måste göras med försiktighet och bör vara kort, mellan en och tre dagar. Deras fasta bör alltid innehålla mycket näring.

Kom ihåg! Drick mycket varmt vatten och ersätta koffeinhaltiga drycker mot kryddiga teer som hjälper till att rena kroppen, oavsett vilken kroppstyp du är!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *