Inspiration

Blogg

Vad är MCT-olja?

Postad den 20 apr, 2020 i Blogg | Inga kommentarer »

MCT-olja är något som man hör talas om mer och mer idag, men vad är det egentligen, varför har den blivit så populär, och hur framställs den? 

MCT-olja är en olja som tas som ett slags kosttillskott, och har blivit omåttligt populär bland kost- och hälsointresserade för sina unika egenskaper.

MCT står för ”Medium Chain Triglycerides”, vilket på svenska blir ”medellånga mättade fettsyror”. Fördelen med dessa fettsyror är att kroppen snabbt kan ta upp dem, eftersom de skickas direkt till levern som i sintur omvandlar dessa till ketoner, vilket är en form av energi. På så vis får kroppen snabb energi, utan att blodsocker och insulin påverkas.

MCT-olja är extra populärt inom lågkolhydratskost, men används också till exempel för ökat fokus, koncentration eller uthållighet vid träning. Dessutom påstås oljan ha en rad andra positiva effekter.

 

Hur framställs MCT-olja?

MCT framställs generellt från kokosnötter, där det finns olika sätt att skilja de naturliga MCT-oljorna från övriga fettsyror. Man kan använda sig av en kemisk process, men man kan också framställa den på naturligt och ekologiskt sätt. Det är såklart på det senare sättet som vi framställer Biofoods egen MCT-olja, nämligen genom en ångdestillering som får de medellånga triglyceriderna att separeras från resten av kokosoljan.

 

Användning

MCT-oljan är både smak- och doftlös och går därför bra att smyga ner i det mesta, som till exempel en smoothie, kaffe eller en härlig gurkmejalatte!

Eftersom det är en koncentrerad olja bör den införas i kosten successivt, där man kan börja med ca 1 tsk per dag, och sedan trappa upp till ca 1 msk per dag.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *